17 Ocak 2013 Perşembe

Haydi Kızlar Okula (Mı) ?

Bir velimle konuştuğumda "babası okutmak istemiyor"la başladı bu yazı...
Neden okutmaz bir insan bir evladı? Cahillikle nereye varılabileceğini sanır insanoğlu? Bu zamana kadar yaşadığımız sıkıntılar cehaletimizin eseri değil midir zaten? Okumayınca daha mı ahlaklı olur, daha mı hanımefendi? Elbetteki mesele sadece fenni ilimler, matematik, sıfat- fiil öğrenmek değildir... Fakat insanların alıcılarının açık olması  biraz da buna bağlı değil midir?




Kendini evde geliştirebilenler tanıdım ben. İlkokuldan sonra hiç bir eğitim görmeyip bunu kendisi demediği sürece anlayamadığım insanlar.. Konuşmalarında, kalbinde ve beyninde güzel bişeler yetiştirebilen,kötüleri ayıklayabilen insanlar var şu hayatta... 

Ama haydi daha gerçekçi bakalım, nasıl "öğrenmesini-eğitimini" engelleriz başkalarının? Hangi kız çocuğu "iyi ki beni okutmamışlar" der yıllar sonra... Hangi çocuk hayırla anar ailesini böyle bir durumda... Lisansın bile yetmediğini, yüksek lisansın bu kadar popüler hatta ihtiyaç olduğu bir zamanda liseye bile göndermeden "evinde otursun" demek nasıl bir zihniyettir?

"Kızlarımız, kadınlarımız okumasınlar, çalışmasınlar, sosyal hayatta olmasın"cılara saygı duyamıyorum kimse kusura bakmasın. Önemli olan yaradılış fıtratlarımızı bozmamak... Hanımlığımızı unutmamak...Erkekleşmemek... Manevi değerlerimizi kaybetmemenin yanında birilerine ışık olmak... "Bayan doktor olsun", "Bayan öğretmen olsun" cular buyurun... Kızlarımız okumalı... Ellerinden tuta tuta,maddi manevi destekçileri ola ola okutmalıyız.. Birer ışık olmalılar önce kendi evlerine, komşusuna, hastasına, öğrencisine, arkadaşına... Eğitmeli değil miyiz onları"evcilleştirmek" yerine ?




Sözlerimden feministlik çıkarımları yapmayın sakın. Amaç bir meslek edinmenin çok ötesinde bence... Kızlarımızın kendilerinin yetişmesi lazım ki, evindeki eşine, evinin çocuklarına, çevresindekilere ışık olsun her noktada... Sosyal hayatın dışına iterek hanımları gelişemeyiz,çok net. Kabul edilmeli ki evdeki eğitimci annedir her zaman,çocuğun ilk öğretmeni annesidir... Öğretmekten men ettiklerimizden neyi öğretmesini bekleriz yarın ? Mesele bir okul meselesi de değil...Yetişsin insanlık tutalım ellerinden...Tutalım her çocuğumuzun elinden, gönlünden, beyninden....
Dünya ahiret ferahımız için tutalım birbirimizin ellerinden...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder